diumenge, 18 de novembre del 2012

Exposicions orals


CONSELLS PER PARLAR BÉ EN PÚBLIC

La comunicació oral és un tema molt important en el nostre dia a dia. Com parlar bé en públic  és un llibre escrit per Joana Rubio i Francesc Puigpelat. 





En aquest llibre hi podem trobar moltes eines que ens poden ajudar a l’hora de parlar bé en públic. Et dóna recursos per preparar bé el discurs, controlar els nervis, la mirada i la veu, en definitiva, per ser un bon orador i tenir una bona tècnica.





A continuació observem alguns consells per dur a terme una bona comunicació oral:
  • Trucs per controlar els nervis


           -  Si estàs molt nerviós pots aixecar-te i fer algunes passes
           -  Si no tens veu, beure aigua
           -  Somriure. Així relaxes l’ambient
           -  Dominar molt bé el principi i el final de l’exposició




  •      Llenguatge oral

-  La veu: Hem de tenir un bon volum de veu, és a dir, una bona intensitat que varia segons el tipus de discurs. No hem d’anar ni molt ràpids ni molt lents. Bona vocalització i articulació: bona pronunciació dels fonemes. I, finalment, una bona actitud pel que fa al registre del llenguatge.

-  L’entonació: Per tal de no produïr un discurs  monòtom, ha d'existir una varietat de frases interrogatives i exclamatives.

-  La respiració: Les pauses són molt importants quan portem a terme un discurs, d’aquesta manera ens relaxem i podem respirar millor. 

-  El silenci: És important fer silencis durant el discurs, ja que dóna entendre que l’orador no està nerviós, permet respirar millor i perment la bona circulació del discurs i remarcar les coses importants.

  • Llenguatge corporal

-     La posició del cos dóna imatge de seguretat, sinceritat i tranquilitat. 

-    Gesticular dóna energia i convicció. És molt natural,  sempre que no sigui exagerat.

-    Mirar a l’auditori i demostrar interès pel públic, mitjançant un somriure relaxa l’ambient.


A més a més d'aquests quatre consells que podem veure aquí, el llibre ens ofereix molts més i de molt interessants. Com per exemple, a les tècniques d'estrucutar la informació: mapes conceptuals, presentacions, gràfics, etc. 

La lectura d'aquest llibre és molt útil per conèxier les diferents estratègies per fer una bona comunicació oral d'un discurs. Paral·lelament dón moltes estratègies per preparar l'exposició: com ha de ser el missatge, la seva estructura, la manera de presentar-lo... Al mateix temps, dóna estratègies de la comunicació no verbal, com la gesticulació, les mirades, les pauses, els silencis.. I, finalment, et dóna tècniques de suport en la presentació.



PRIMERA EXPOSICIÓ ORAL: IDENTITAT I TERRITORI


Per posar en pràctica els consells que hem pogut observar en aquest llibre, la meva companya Maria Risques Blasi i jo vam dur a terme una exposició oral anomenada: L'ètnia gitana, en la qual ens vam plantejar tres preguntes a l'hora de fer el treball:



1) Sobre la cultura gitana i la repercussió a la societat catalana
2) L'escolarització dels nens d'ètnia gitana (més especialment, l'absència escolar)
3) La relació família - escola


Per poder respondre a aquestes preguntes vam anar a l'institut SES Cristòfor Colom, del barri del Bon Pastor (Barcelona), on vam poder dur a terme una entrevista a la directora del centre i veure les instal·lacions, a més a més, d'observar el dia a dia dels nens a l'institut. 
Per dur a terme la presentació vam tenir el suport d'un prezi el qual el vam fer nosaltres mateixes, on hi podem veure entrevistes i imatges.
En general, penso que la presentació va ser molt correcta, no ens vam passar del temps i en tot moment ens vam dirigir al públic de tal manera que generava interès al públic sobre el tema. 
Finalment, cal dir, que per calmar els nervis, portàvem la presentació molt ben preparada i abans de començar l'exposició vam respirar fons i vam deixar els papers a un costat i vam començar amb l'explicació.




A continuació us deixo el prezi que vam crear per si us interssa saber una mica més sobre aquest tema:






SEGONA EXPOSICIÓ ORAL: UN BON COMUNICADOR


La segona exposició oral que vam dur a terme era sobre un bon comunicador. Haviem de saber utilitzar les noves tecnologies per explicar les característiques d'aquest bon comunicador. El meu grup estava integrat per: Cristina Mateu, Maria Risques i Andrea Pulido. Vam escollir com a bon comunicador a Eduard Punset


Per realitzar aquest treball vam crear un bloc, el qual explicava la biografia d'Eduard Punset, quines xarxes socials utilitzava (twitter i bloc personal) i, finalment, vam realitzar un prezi, el qual parlava sobre els mitjans de comunicació que hi havia sortit: anuncis, entrevistes, programes...


A més a més, vam analitzar alguns articles que va escriure Punset al seu bloc i vam poder veure que fa preguntes retòriques, fa comparacions, parla sobre la felicitat i fa referència a altres científics, mitjançant cites i exemples.


http://edpunset.blogspot.com.es/


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada